Gniazdka ziemniaczane z groszkiem i jajkiem przepiórczym
Wielkanoc tuż, tuż. Warto już dzisiaj zaopatrzyć się w oręż sprawdzonych przepisów, które można będzie wykorzystać w świątecznie dni. Bez stresu, długich przygotowań i niepowodzeń. W końcu każdy z nas chce odpocząć po przedświątecznym szaleństwie i jednocześnie podać na stół przykryty odświętnym obrusem coś pysznego i wyjątkowego.
Taki właśnie jest ten przepis. Gniazdka ziemniaczane z groszkiem i jajkiem przepiórczym to proste i bardzo efektowne danie. Ziemniaki, które stanowią ich bazę można przygotować już wcześniej, dzięki temu bezpośrednie przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Składniki:(7-8 sztuk)- 750g ziemniaków
- 3 jajka
- 100g masła
- 100g zielonego groszku
- 6-7 jajek przepiórczych
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz do smaku
- Parmezan do wykończenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku, a następnie przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sito i ostudź.
- Do wystudzonych ziemniaków dodaj 3 żółtka i miękkie masło. Dopraw gałką muszkatołową i mieszaj do połączenia się składników.
- Białka ubij na sztywną pianę i połącz ją z masą ziemniaczaną.
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i wyciskaj gniazdka. Najpierw okrągłą podstawę o średnicy ok. 10cm, a następnie podwyższony brzeg.
- Gniazdka piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
- Upieczone gniazdka wyjmij z piekarnika, napełnij groszkiem i do każdego wbij po jednym jajku przepiórczym.
- Oprósz solą i pieprzem i wstaw ponownie do piekarnika na około 5 minut, aż jajka się zetną.
- Posyp wiórkami parmezanu i podawaj.
Smacznego!