Pomidorowy pasztet sojowy

Pomidorowy pasztet  sojowy
Zdjęcie - Pomidorowy pasztet  sojowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 10+120
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 2h 00 min

Absolutnie wspaniały błyskawiczny pasztet czy raczej pasta z soi. W smaku przypomina dostępny w sklepach pasztecik znanej marki o wątpliwym składzie a tutaj nie dość, że to jest pyszne to jeszcze wiemy co włożyliśmy do blendera:)

Źródło: Trufla- same dobre rzeczy

Składniki Instrukcje

Soję namoczyć w dużej ilości wody, najlepiej na noc. Rano odlać nocna wodę, ponownie zalać dużą ilością wody, dorzucić tymianek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, curry, oregano, majeranek i gotować ok. 2 godziny. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i usmażyć na oleju  na złoty kolor.

Do soi, pod koniec gotowania dodać marchewkę i gotować razem do miękkości.  Wyjąć liść i ziele   i resztę odcedzić. Wodę z soi warto zachować.

Odsączoną soję przełożyć do blendera, dodać łyżkę oleju, podsmażoną cebulę, świeżo mielony pieprz do smaku, pieprz cayenne, curry, sól i koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Wszystko razem zmiksować, stopniowo dodając wodę z gotowania soi. Miksować, aż masa będzie gładka, W razie potrzeby przyprawić do smaku. Przełożyć do szklanego naczynia i przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pomidorowy pasztet  sojowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów