Germknödel – austriackie buchty na parze z powidłami i sosem waniliowym

Kto był w Słowacji albo w Austrii, na pewno zna ich smak – germknödel – austriackie buchty na parze z powidłami i sosem waniliowym to przepyszne bułki parkowane z obłędnymi dodatkami. Potwierdzone jest już, że najlepiej smakują w górach, po zdobyciu jakiegoś szczytu np. po dotarciu do Teryho Chata! Ale nie musisz chodzić po Tatrach ani Alpach, żeby móc je skosztować – zrób je samodzielnie w domu, naprawdę warto! One wynoszą parowańce na jakiś inny level.
Germknödel – austriackie buchty na parze z powidłami i sosem waniliowym
Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Liczba porcji: 8
Składniki na Germknödel:
Składniki na pampuchy:
- 14g drożdży instant
- 250 ml ciepłego mleka
- 600 g mąki pszennej
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Składniki na sos:
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub wanilia z 1 laski
- 150 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- ½ słoiczka powideł śliwkowych
- kilka łyżek mielonego maku
Jak przygotować Germknödel?
- Drożdże mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy drożdże z mlekiem, jajka i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub malakserem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
- Ucieramy żółtka z cukrem na gładką, puszystą masę. W rondelku zagotowujemy mleko. Stopniowo dolewamy je do żółtek, ciągle mieszając. Przekładamy masę do rondla i gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Dodajemy śmietankę i wanilię i gotujemy około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Każda z nich formujemy w kulę, tworzymy w niej wgłębienie i wykładamy do miseczki, naciągając brzegi. We wgłębienie wkładamy łyżkę powideł i naciągamy końce, zlepiając je. Nadziane bułeczki gotujemy na parze 20 minut.
- Układamy bułki na talerzu, polewamy sosem i posypujemy makiem.
Smacznego!
Zasmakowało Ci? To spróbuj też tych cudnych eklerków malinowych albo clafoutis z czereśniami.