Germknödel – austriackie buchty na parze z powidłami i sosem waniliowym

Germknödel – austriackie buchty na parze z powidłami i sosem waniliowym

Kto był w Słowacji albo w Austrii, na pewno zna ich smak – germknödel – austriackie buchty na parze z powidłami i sosem waniliowym to przepyszne bułki parkowane z obłędnymi dodatkami. Potwierdzone jest już, że najlepiej smakują w górach, po zdobyciu jakiegoś szczytu np. po dotarciu do Teryho Chata! Ale nie musisz chodzić po Tatrach ani Alpach, żeby móc je skosztować – zrób je samodzielnie w domu, naprawdę warto! One wynoszą parowańce na jakiś inny level.

Zdjęcie - Germknödel – austriackie buchty na parze z powidłami i sosem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGermknödel – austriackie buchty na parze z powidłami i sosem waniliowym

Rodzaj potrawy: wegetariańskie

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Liczba porcji: 8

 

Składniki na Germknödel:

Składniki na pampuchy:

  • 14g drożdży instant
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki na sos:

  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub wanilia z 1 laski
  • 150 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • ½ słoiczka powideł śliwkowych
  • kilka łyżek mielonego maku

Jak przygotować Germknödel?

  • Drożdże mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy drożdże z mlekiem, jajka i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub malakserem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. 
  • Ucieramy żółtka z cukrem na gładką, puszystą masę. W rondelku zagotowujemy mleko. Stopniowo dolewamy je do żółtek, ciągle mieszając. Przekładamy masę do rondla i gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Dodajemy śmietankę i wanilię i gotujemy około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. 
  • Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Każda z nich formujemy w kulę, tworzymy w niej wgłębienie i wykładamy do miseczki, naciągając brzegi. We wgłębienie wkładamy łyżkę powideł i naciągamy końce, zlepiając je. Nadziane bułeczki gotujemy na parze 20 minut.
  • Układamy bułki na talerzu, polewamy sosem i posypujemy makiem.

Smacznego!

Zasmakowało Ci? To spróbuj też tych cudnych eklerków malinowych albo clafoutis z czereśniami.

Zdjęcie - Germknödel – austriackie buchty na parze z powidłami i sosem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów