Galaretki truskawkowe z bitą śmietaną
Galaretki truskawkowe z bitą śmietaną to chyba najprostszy i najbardziej bezproblemowy deser, jaki można sobie wymarzyć! W dodatku tak ładnie wyglądają! ❤️Gdy byłem dzieciakiem, podczas sezonu na truskawki takie galaretki były typowym sposobem na zakończenie niedzielnego obiadu. Babcia dodatkowo posypywała je zawsze startą gorzką czekoladą i nie wiedzieć czemu podawała w srebrnych pucharkach… Bo przecież przygotowane w takich malutkich słoiczkach wyglądają naprawdę o wiele bardziej uroczo. Galaretki truskawkowe z bitą śmietaną to świetny pomysł na ekspresowy deser, przy którym się nie napracujecie, a dodatkowo będzie zawsze wyglądał perfekcyjnie i świetnie smakował. Oprócz tego dużym plusem jest to, że nie trzeba odpalać piekarnika, aby jego przygotować, co w tak upalne dni jest zdecydowanie mocnym argumentem. Chyba bardziej przekonywać Was nie muszę? ?
- 1 galaretka truskawkowa (na 500 ml wody)
- 500 ml wrzątku
- kilka truskawek
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- Galaretkę rozprowadź we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
- Kilka truskawek umyj, obierz z szypułek i pokrój, a następnie przełóż do 4-6 niedużych słoiczków lub szklanek. Wlej wystudzoną galaretkę i wstaw do stężenia do lodówki (na 3-4 godziny).
- Przed podaniem ubij schłodzoną kremówkę na sztywno i wyciśnij ją za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy na galaretki. Deser ozdób pozostałymi truskawkami.