Galaretka z pieczonego kurczaka

Galaretka z pieczonego kurczaka
Zdjęcie - Galaretka z pieczonego kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Galaretka z pieczonego kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Galaretka z pieczonego kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Galaretka z pieczonego kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Galaretka z pieczonego kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg piersi z kurczaka ze skórą i kością
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 25 g żelatyny w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Paprykę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem Kujawski, solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowaną pastą nacieramy kurczaka.

Pieczemy mięso w temp. 190ºC przez ok. 40 minut. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.

Bulion podgrzewamy.

Do gorącego bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Mięso kroimy w kostkę razem ze skórką i układamy w salaterkach. Zalewamy ciepłą galaretką.

Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów