Galaretka malinowo - kokosowa z agarem
Galaretka samodzielnie przygotowana to jeden z najprostszych deserów jaki zrobisz w domowym zaciszu. Jest zdrowsza niż wszystkie sklepowe przysmaki.
Nawet nie czytaj spisu skladników na popularnej galaretce ze sklepowej półki, bo szybko porzucisz zamiar jej kupiena.
Warto powrócić do starej tradycji, bo niegdyś był to bardzo popularny deser, jednocześnie wykorzystać mrożone zapasy owoców.
Dzisiejszą galaretkę przygotowałam z mrożonych malin i na bazie agaru.
Agar jest bezwonny, bezbarwny i w 100% roślinny. Ułatwia trawienie, wspomaga wydalanie toksyn i ponoć chudnięcie. Zawiera sporo jodu i żelaza.
Składniki na 4 porcje:
300 g mrożonych malin
500 ml wody
2 łyżki ksylitolu
250 ml mleka kokosowego
1+1/2 łyżeczki agaru
Wykonanie:
- maliny zalać wodą, zagotować i gotować około 5 minut, nastepnie przetrzeć przez sito. Do przetartych malin dodać ksylitol i 1 łyżeczkę agaru i powtórnie zagotować. Gotować około 2 minut, by mógł zadziałać środek żelujący z agaru. Odstawić do przestudzenia
- mleko koksowe wlać do małego garnuszka, wymieszać z 1/2 łyżeczki agaru, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty, jw.. Przestudzić
- gdy maliny i mleko kokoswe przestygną i zaczną żelować ułożyć je w miseczkach wg własnej fantazji
- wstawić do lodówki, by stężały
- podawać posypane wiórkami kokosowymi