Galantyna z kurczaka pieczona z bakaliami

Galantyna z kurczaka pieczona z bakaliami
Zdjęcie - Galantyna z kurczaka pieczona z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Galantyna z kurczaka pieczona z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Galantyna z kurczaka pieczona z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg kurczaka
  • 150 g wątróbki
  • 250 g tłustego boczku
  • 300 g innego mięsa (np. indyka, cielęciny, wieprzowiny)
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g żurawiny
  • jajko
  • 100 g tartej bułki
  • słodka papryka
  • tymianek
  • sól i pieprz
Przygotowanie Kurczaka luzujemy, czyli ostrożnie usuwamy kości. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni przesmażamy boczek oraz mięso i czosnek. Na oleju Kujawskim smażymy wątróbkę z cebulką. Solimy na sam koniec. Podsmażone mięso z boczkiem i wątróbkę z cebulką mielimy dwukrotnie w maszynce na małych oczkach.


Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, morele kroimy i razem z żurawiną dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy. Dodajemy jajko i połowę bułki, mieszamy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułkę, aż masa sama będzie spadać z łyżki.


Kurczaka rozkładamy na desce. Tam, gdzie widoczna jest tylko skóra, można położyć mięso delikatnie odcięte z piersi. Do kurczaka wkładamy farsz i zwijamy w rulon, który zawijamy w folię aluminiową posmarowaną olejem Kujawskim.


Pieczemy około 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po odchyleniu folii skórka powinna być przypieczona. Galantynę podajemy na zimno pokrojoną w plastry.



Przepis pochodzi z superstyler.pl/kuchnia

Kategorie przepisów