Fusilli z karczochami i w piwie

Fusilli z karczochami i w piwie

U nas zimno, brrr, liście spadają z drzew i fruwają na wietrze. My marzniemy. Musiałam więc dziś zrobić obiad wesoły, energetyczny, smakowity. Przepis pochodzi z bloga Notme i muszę przyznać, że jest pyszny i że nas rogrzał.:-))

Zdjęcie - Fusilli z karczochami i w piwie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fusilli z karczochami i w piwie 

350 g makaronu fusilli

ok. 300 g karczochów w oleju, ze słoiczka

minimum pół szklanki jasnego piwa

pomidory z puszki

duża czerwona cebula

3 ząbki czosnku

oliwa l. olej, ew. z dodatkiem masła

pół pęczka natki pietruszki

parmezan do posypania ( a dla dzieci ze skazą białkową twardy kozi ser)

sól i pieprz

Wstawiłam wodę na makaron, posoloną. Makaron wrzuciłam, gdy zawrzała. Gotowałam go al dente (jest wtedy najsmaczniejszy i makaron al dente nie jest tuczący).

Drobno pokroiłam cebulę i wrzuciłam ją na chłodny jeszcze tłuszcz, podsmażyłam. Dodałam zmiażdżony czosnek. Chwilę razem przesmażyłam i dodałam karczochy oraz pomidory. Wsypałam przyprawy i wlałam piwo. Gotowałam przez 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie ugotował się makaron.

Ugotowany makaron można zmieszać z sosem lub przykryć go sosem już na talerzu. Gotowe danie posypałam natką i startym serem.

* źródło - blog Notme

Zdjęcie - Fusilli z karczochami i w piwie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów