Frittata z brokułami, rzodkiewką i marynowaną fetą
„Frittata to taki trochę inny omlet. Bez mąki ale za to z dodatkiem mnóstwa innych składników dobieranych w zależności od pory roku i kulinarnych upodobań. Najczęściej najpierw jest podpiekany na patelni a później dopiekany w piekarniku, żeby masa na wierzchu się ścięła. Najlepsza jest do tego patelnia z odpinaną lub metalową rączką o śr. około 20-22cm. Ale jeśli tak jak ja nie posiada się takiej to można frittatę zapiec po prostu w piekarniku w żaroodpornym naczyniu wcześniej posmarowanym masłem. Można też dla obniżenia cholesterolu zmniejszyć ilość żółtek a dodać więcej białek. W takie ciepłe słoneczne dni frittata jest dobrym pomysłem na obiad. Szybko, smacznie i zdrowo. Polecam.”
Frittata z brokułami, rzodkiewką i marynowaną Fetą (przepis własny)
Składniki dla 4 osób
okrągła forma o śr.22cm
1 brokuł
1 pęczek rzodkiewek
100g marynowanej Fety*
8białek jaj
4 jajka
50ml mleka
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
Brokuł myjemy pod bieżącą wodą, dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru (dla zachowania ładnej zielonej barwy) ok. 5 minut.
Myjemy rzodkiewki i każdą kroimy na cztery części.
Wbijamy jajka do miseczki. Wlewamy białka i mleko. Doprawiamy solą (ostrożnie, bo pamiętajmy, że Feta jest dość słona) i pieprzem. Roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką rózgową.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Żaroodporną formę smarujemy masłem. Wylewamy 1/3 masy i rozprowadzamy na dnie. Na wykładamy odsączone różyczki brokułów. Posypujemy ćwiartkami rzodkiewek i kostkami marynowanej Fety. Zalewamy pozostałymi jajkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia około 15minut aż masa się zetnie.
Podajemy lekko przestudzoną.
*) moja była zamarynowana w oliwie z dodatkiem czosnku i bazylii
Przepis dodaję do akcji: