Francuska zupa cebulowa zapiekana pod ciastem
Ja naprawdę szalenie lubię zupę cebulową! Gorąca, aromatyczna, przygotowana na bazie karmelizowanych cebul to dla mnie obiadowy ‚number one’.
Jedyny minusem jest fakt, że nie jest to fast food. Cienko pokrojona cebula musi się bowiem długo dusić, aż stanie się idealnie miękka, złota i cudownie słodka.
Na wierzch miseczek z gorącą zupą nałożyłam porcję ciasta francuskiego, które idealnie chrupiące doskonale dopełnia to proste, a przy tym wyjątkowo pyszne danie. Plus trochę cheddara, wszak nie ma to jak roztopiony ser!
Proporcje na ok. 3 porcje.
Składniki- cebula - 10 dużych sztuk
- tymianek - 1/2 łyżeczki
- liśc laurowy - 2 szt
- cukier brązowy - 1 łyżka
- olej - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- białe wino wytrawne - 1 szklanka
- sól, pieprz - do smaku
- woda - 1/2-3/4 litra
- cheddar - kilka plastrów
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- jajko - 1 szt
Cebule pokrój w bardzo cienkie piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i masło, na małym ogniu smaż cebulę z dodatkiem liści laurowych, tymianku i cukru, co jakiś czas mieszając, aż stanie się złota i bardzo miękka.
Dolej wino, zagotuj. Dolej wodę, ilość jaka zakryje cebulę, wymieszaj i dopraw do smaku. Gotuj 5 minut.
Zupę przelej do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu każdej porcję połóż plasterek sera. Brzeg miseczek posmaruj roztrzepanym jajkiem, przykryj szczelnie ('obklej') porcją ciasta. Wierzch posmaruj jajkiem, zapiekaj w temp. 200 oC, aż się ładnie zezłoci. Podawaj od razu, na gorąco.