Francuska zupa cebulowa zapiekana pod ciastem

Ja naprawdę szalenie lubię zupę cebulową! Gorąca, aromatyczna, przygotowana na bazie karmelizowanych cebul to dla mnie obiadowy ‚number one’.

Zdjęcie - Francuska zupa cebulowa zapiekana pod ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedyny minusem jest fakt, że nie jest to fast food. Cienko pokrojona cebula musi się bowiem długo dusić, aż stanie się idealnie miękka, złota i cudownie słodka.

Zdjęcie - Francuska zupa cebulowa zapiekana pod ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na wierzch miseczek z gorącą zupą nałożyłam porcję ciasta francuskiego, które idealnie chrupiące doskonale dopełnia to proste, a przy tym wyjątkowo pyszne danie. Plus trochę cheddara, wszak nie ma to jak roztopiony ser!

Zdjęcie - Francuska zupa cebulowa zapiekana pod ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 3 porcje.

Zdjęcie - Francuska zupa cebulowa zapiekana pod ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Francuska zupa cebulowa zapiekana pod ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • cebula - 10 dużych sztuk
  • tymianek - 1/2 łyżeczki
  • liśc laurowy - 2 szt
  • cukier brązowy - 1 łyżka
  • olej - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • białe wino wytrawne - 1 szklanka
  • sól, pieprz - do smaku
  • woda - 1/2-3/4 litra
  • cheddar - kilka plastrów
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • jajko - 1 szt
Sposób przygotowania

Cebule pokrój w bardzo cienkie piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i masło, na małym ogniu smaż cebulę z dodatkiem liści laurowych, tymianku i cukru, co jakiś czas mieszając, aż stanie się złota i bardzo miękka.

Dolej wino, zagotuj. Dolej wodę, ilość jaka zakryje cebulę, wymieszaj i dopraw do smaku. Gotuj 5 minut.

Zupę przelej do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu każdej porcję połóż plasterek sera. Brzeg miseczek posmaruj roztrzepanym jajkiem, przykryj szczelnie ('obklej') porcją ciasta. Wierzch posmaruj jajkiem, zapiekaj w temp. 200 oC, aż się ładnie zezłoci. Podawaj od razu, na gorąco.

Przepisy z tych kategorii

Francuska zupa cebulowa z szampanem
2

Francuska zupa cebulowa z szam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa cebulowa. Bo tak. I przypomnienie o konkursie

Zupa cebulowa. Bo tak. I przyp…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Prosta tarta z truskawkami

Prosta tarta z truskawkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Galette z czekoladą i truskawkami

Galette z czekoladą i truskawk…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb Fendu

Chleb Fendu

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Zaproszenie do majowej Piekarni

Zaproszenie do majowej Piekarn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Brioszka – francuska bułka maślana

Brioszka – francuska buł…

food² food²
Food Square

Prowansalskie faszerowane bakłażany

Prowansalskie faszerowane bakł…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bagietka francuska

Bagietka francuska

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M
1

Tarta z batatem, serem z pleśn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Francuska zupa cebulowa z szampanem
2

Francuska zupa cebulowa z szam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit