Francuska sałatka z liści mniszka
Nieco pikantne w smaku listki mniszka zamarynowane w słodko - kwaśnym sosie idealnie łączą się z chrupiącymi, ciepłymi dodatkami takimi jak czosnkowe grzanki czy plastry wędzonego boczku. Przepis z książki M. Kalemby - Drożdż "Pyszne chwasty" wyd. Pascal. Polecam i książkę, i sałatkę:)
Francuska sałatka z liści mniszka
Składniki na 2 porcje:
- kilka plastrów wędzonego boczku
- pęczek młodych liści mniszka lekarskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- 2 kromki chleba
Liście mniszka umyć i przelać gorącą wodą. Z octu, oliwy i rozgniecionego ząbka czosnku, miodu i musztardy zmiksować sos, zalać nim liście i zostawić na kilkanaście minut. Boczek usmażyć na patelni na małym ogniu. Chleb pokroić na grzanki i usmażyć na oliwie, dorzucając do smażenia ząbek czosnku.
Składniki sałatki wymieszać, doprawić i podawać od razu, póki boczek i grzanki są jeszcze ciepłe.
Smacznego:)