Francja: Oeuf à la tripe (jajka zapiekane w sosie cebulowym)

Zdjęcie - Francja: Oeuf à la tripe (jajka zapiekane w sosie cebulowym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PDF Button Na ten przepis natknęłam się w magazynie Kuchnia. Autorka artykułu na temat comfort food wspomniała domową zapiekankę z jajek w sosie beszamelowo-cebulowym. Zaletą zapiekanki jest po pierwsze to, że jest prosta w wykonaniu a także to, że odgrzana na drugi dzień zyskuje jeszcze na smaku. Gorąco polecam na Wielkanoc. 


Jajka gotujemy na twardo (od zagotowania wody 5 minut). Obieramy ze skorupek, kroimy na połówki.  Można pokroić je także w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy jedną łyżką masła. Układamy jajka w naczyniu. Zdjęcie - Francja: Oeuf à la tripe (jajka zapiekane w sosie cebulowym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Francja: Oeuf à la tripe (jajka zapiekane w sosie cebulowym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na 2 łyżkach masła aż się zarumieni, ok 10 minut. Po tym czasie dolewamy wodę. Mieszamy. Całość oprószamy mąką, intensywnie mieszając dodajemy mleko. Całość zagotowujemy ok 3-5 minut. Należy ciągle mieszać by sos nie przywarł do patelni. Sos przyprawiamy do smaku (gałki muszkatołowej można dać nawet 1 łyżeczkę). Zdejmujemy z ognia. Posypujemy parmezanem. Zdjęcie - Francja: Oeuf à la tripe (jajka zapiekane w sosie cebulowym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zapiekamy w nagrzanym do 200 st.C piekarniku aż do zarumienienia sera (ok 10 minut).  Żeby parmezan się nie przypalił a jajka nie były zimne, można je podgrzać przed zalaniem sosem w mikrofalówce. Jemy na ciepło. Jeśli odgrzewamy zapiekankę na drugi dzień przed podgrzaniem warto dodać kilka łyżek śmietanki lub mleka, żeby całość nie była sucha. Zdjęcie - Francja: Oeuf à la tripe (jajka zapiekane w sosie cebulowym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Tosty francuskie z ciepłym sosem borówkowym
1

Tosty francuskie z ciepłym sos…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Quiche z szynką i pieczarkami
2

Quiche z szynką i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tarta z kremem mascarpone i malinami
2

Tarta z kremem mascarpone i ma…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tosty francuskie na słodko
1

Tosty francuskie na słodko

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Croissants - francuskie rogale maślane, idealne na śniadanie
1

Croissants - francuskie rogale…

food² food²
Food Square

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Croissanty J. Hamelmana
2

Croissanty J. Hamelmana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Tarte Flambée – alzacka tarta…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
2

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy
2

Dacquoise (dakłas) – francuski…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy