Focaccia z truskawkami i fetą
Bardzo lubię piec wszelkiego rodzaju focaccię, czyli płaski włoski chlebek. Jego sposób przygotowania jest bardzo podobny do tego jak się robi ciasto na pizzę. Po wyrośnięciu ciasta nie smaruje się go jednak sosem, a wykłada składnikami, tymi typowo włoskimi, ale także sezonowymi. To mogą być suszone pomidory, oliwki, kurki, figi, a nawet ziemniaki.
Sezon truskawkowy już się rozkręcił, dlatego postanowiłam wypróbować oryginalne połączenie. Na cieście pojawiły się truskawki i świeżo mielony pieprz. Po upieczeniu, focaccię ozdobiłam jeszcze serem typu feta i miętą, serwowałam z pikantną oliwą z chilli oraz octem balsamicznym. Niebo dla podniebienia!
Focaccia z truskawkami i fetą Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min. Porcje: 1 Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 550
- 7 g suszonych drożdży instant
- łyżka oliwy
- 300 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- 100 g truskawek
- 100 g fety
- świeżo mielony pieprz
- mięta
- Do serwowania: łyżka octu balsamicznego + 2 łyżki oliwy z chilli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy mikserem, aż otrzymamy elastyczne ciasto. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
- W tym czasie umyte truskawki obieramy z szypułek, kroimy na plasterki.
- Wyrośnięte ciasta przekładamy na oprószony mąką blat. Delikatnie odgazowujemy ciasto i przekładamy do okrągłej formy (średnica ok. 23 cm), rozciągając ciasto na placek. Przykrywamy na 40 minut i zostawiamy w ciepłym miejscu.
- Podrośnięte ciasto dekorujemy truskawkami i posypujemy świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut w 220 stopniach, następnie 20 minut w 200 stopniach.
- Upieczoną focaccię dekorujemy serem feta i listkami mięty, serwujemy z oliwą z octem balsamicznym.