Focaccia z porzeczką i serem pleśniowym

Focaccia z porzeczką i serem pleśniowym

Zdjęcie - Focaccia z porzeczką i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Początek tygodnia przywitałam słodkim wypiekiem w postaci rogalików z owocami czarnej porzeczki. Tym razem postanowiłam wykorzystać czerwoną porzeczkę, jednak w bardziej wytrawnej odsłonie. Kwaskowate owoce świetnie komponują się z serami, szczególnie pleśniowymi i właśnie to połączenie postanowiłam przenieść na dzisiejszy chlebek.

Zdecydowałam, że będzie to płaski, włoski chlebek focaccia, który wspaniale nadaje się na wakacyjny piknik :)

Zdjęcie - Focaccia z porzeczką i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Focaccia z porzeczką i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Focaccia z porzeczką i pleśniowym serem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 1 godz. 50 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 350 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g czerwonej porzeczki
  • 100 g pleśniowego sera
  • świeżo mielony pieprz

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól.
  2. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut.
  3. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy lub wałkujemy z ciasta duży prostokąt o grubości 1-2 cm. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 20-30 minut.
  5. W cieście robimy dziurki palcem, wbijamy w ciasto owoce czerwonej porzeczki i kawałki sera pleśniowego. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy oliwą. Tak przygotowany chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach.

3.1.09

Kategorie przepisów