Focaccia z porzeczką i serem pleśniowym
Początek tygodnia przywitałam słodkim wypiekiem w postaci rogalików z owocami czarnej porzeczki. Tym razem postanowiłam wykorzystać czerwoną porzeczkę, jednak w bardziej wytrawnej odsłonie. Kwaskowate owoce świetnie komponują się z serami, szczególnie pleśniowymi i właśnie to połączenie postanowiłam przenieść na dzisiejszy chlebek.
Zdecydowałam, że będzie to płaski, włoski chlebek focaccia, który wspaniale nadaje się na wakacyjny piknik
Focaccia z porzeczką i pleśniowym serem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 1 godz. 50 min. Porcje: 1 Składniki- 600 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 350 ml letniej wody
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 50 g czerwonej porzeczki
- 100 g pleśniowego sera
- świeżo mielony pieprz
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól.
- Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut.
- Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy lub wałkujemy z ciasta duży prostokąt o grubości 1-2 cm. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 20-30 minut.
- W cieście robimy dziurki palcem, wbijamy w ciasto owoce czerwonej porzeczki i kawałki sera pleśniowego. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy oliwą. Tak przygotowany chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach.