Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Proste i pyszne domowe pieczywo w stylu włoskim... nie ma się co rozpisywać :) Polecamy!
Porcje: forma o średnicy 26 cm Czas przygotowania: 170 - 210 minut
Składniki:
Przygotowanie:
Porcje: forma o średnicy 26 cm Czas przygotowania: 170 - 210 minut
Składniki:
- 500 g mąki,
- 130 ml piwa,
- 100 ml letniej wody,
- 80 ml oliwy,
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży,
- 10 g soli,
- łyżeczka cukru,
- 16-20 szt. pomidorków koktajlowych,
- 3 gałązki rozmarynu,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- gruba sól do posypania (ewentualnie).
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, na środku zrobić wgłębienie. Drożdże wymieszać z letnią woda i cukrem, wlać do wgłębienia w mące, odstawić na 5 minut.
- Dodać piwo, oliwę i czosnek starty na tarce, wyrabiać 10 minut. Przełożyć do miski, nakryć lniana ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Ciasto ponownie wyrabiać przez 5 minut, przełożyć do formy wyłożonej natłuszczonym papierem, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
- W focacci zrobić wgłębienia, w każde włożyć pomidorka lub kawałek gałązki rozmarynu, ewentualnie posypać grubą solą morską. Piec w piekarnuiku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.