Focaccia z kurkami na zakwasie
Otwieram oficjalnie sezon na kurki. Te aromatyczne grzyby pojawiły się już w kaszubskich lasach, powoli można je także dostać przy drodze i w warzywniakach. Oczywiście najprzyjemniej byłoby je samodzielnie nazbierać, ale z tymi kupnymi może być także sporo radości.
Dwa lata temu na blogu pojawił się przepis na włoską focaccię z kurkami w roli głównej, tym razem będzie drobna powtórka z rozrywki, bo chlebek był pyszny. Jednak w trochę innej formie.
Zmieniło się ciasto, które zyskało szlachetności dzięki dodatkowi żytniego zakwasu. Oprócz kurek wierzch focacci zdobi jeszcze pachnący rozmaryn. Palce lizać!
Focaccia z kurkami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 4 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 330 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 70 g kurek
- listki świeżego rozmarynu
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misie na 3,5 h.
- Po tym czasie skrapiany żaroodporną formę (28 cm) oliwą. Z ciasta formujemy okrągły placek i przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch focacci dekorujemy oczyszczonymi kurkami i listkami rozmarynu. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i dopiekamy jeszcze 10-15 minut.
- Upieczoną focaccię chwilę studzimy. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.