Focaccia z czosnkiem i rozmarynem
Jestem nałogową zjadaczką focacci. Ale nie każdej. Szczególną słabość mam do tej z rozmarynem, koniecznie jeszcze ciepłej, koniecznie dodatkowo polanej oliwą. Próbuję nad moim nałogiem panować i piec jej zbyt często. Ale gdy wręcz uśmiecha się do mnie świeżo rosnący rozmaryn naprawdę trudno się powstrzymać.
Uwielbiam ten pyszny, miękki, oliwny chlebek. Mogę go jeść dosłownie bez żadnych dodatków. Jednak tym razem, oprócz mojego ulubionego rozmarynu postanowiłam dodać jeszcze czosnek. Smak jest po prostu obłędny.
Jeśli nigdy jeszcze nie przygotowywaliście focacci, to czas najwyższy. Jest to wręcz dziecinnie proste, a naprawdę cieszy!
Focaccia z czosnkiem i rozmarynem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 35 min. Porcje: 1 Składniki- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 225 ml ciepłej wody
- świeży rozmaryn
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz rozmarynu.
- Zagnieć ciasto aż osiągnie elastyczną, jednolitą konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Wstaw ciasto do odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną brytfankę. Ugnieć ciasto w brytfance i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Przed wstawieniem do piekarnika zrób dziurki w cieście i w każdą dziurkę wsadź kawałek gałązki rozmarynu (jak na zdjęciu).
- Wstaw brytfankę do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż focaccia lekko zbrązowieje.
- Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepła.
- Kawałek focacci można posmarować Smakowitą de Luxe