Focaccia z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem

Focaccia z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem
Zdjęcie - Focaccia z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Konkurs "Blogerzy kochają olej rzepakowy" wydaje się stworzony w sam raz dla mnie;D W swojej kuchni używam głównie właśnie tego oleju, bo wiem, że sprawdza się świetnie w wielu zastosowaniach i jest wyjątkowo zdrowy. W moim dzisiejszym przepisie na pyszną focaccię wykorzystany jest do przygotowania i ciasta, i dodatków, dlatego zgłaszam go do tego konkursu. Efekt jest wyśmienity! Ciasto wyrosło idealnie, jest puszyste i delikatne, a z wierzchu chrupiące. Natomiast cebula, by wydobyć z niej aromat, została mocno przypieczona i w efekcie smakuje bardzo wyraziście. Do tego wyjątkowo dobrze się komponujący świeży tymianek. Focaccia nadaje się zarówno na obiad, jak i na przekąskę, np. na pikniku.
Zdjęcie - Focaccia z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Focaccia z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem
- 300g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml wody
- 1/2 łyżki cukru
- 13-14g świeżych drożdży (ok. 1/8 kostki 100g)
- 5 łyżek oleju rzepakowego (3 do ciasta i 2 do cebuli)
- 4 czerwone cebule (ok. 250g po obraniu)
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- kilkanaście gałązek świeżego tymianku+do ozdoby
- sól

W misce wymieszać mąkę z solą.
Wodę lekko podgrzać, do temperatury ciała.
Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia.
Wodę z cukrem dolać do mąki, lekko wymieszać i dodać olej.
Dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.
Zagniatać je przez kilka minut na blacie.
Uformować gładką kulę i włożyć do miski lekko posmarowanej olejem.
Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 45 minut.
W tym czasie rozgrzać na patelni olej.
Dodać pokrojoną w plastry cebulę i podsmażyć na średnim ogniu.
Przykryć i od czasu do czasu mieszać, aż będzie miękka (25 minut).
Po wyrośnięciu i wyjęciu ciasta lekko je uderzyć,
by wróciło do swojej wcześniejszej wielkości.
Formę o wymiarach ok. 21x26 cm posmarować olejem.
Ciasto rozciągnąć do takiego kształtu i włożyć do formy.
Przykryć i odstawić na pół godziny.
Palcami zrobić na powierzchni ciasta dołki.
Na wierzchu rozłożyć równomiernie cebulę.
Posypać listkami tymianku i szczyptą soli.
Piec w temperaturze 220 st. C przez 25 minut.
Po wyjęciu ozdobić gałązkami tymianku.

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 410 kcal

Zdjęcie - Focaccia z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów