Focaccia - rozmaryn i oliwki

Focaccia - rozmaryn i oliwki

Trudno o lepsza przekaske,a sam zapach rozmarynu unoszacy sie w calym domu,to dodatkowy zasrzyk apetytu .

Na moim blogu jest juz kilka wpisow z focaccia- inaczej biala pizza,bo i dodawac do niej mozemy niemal wszystko poza sosem pomidorowym, wtedy to jest bedzie- pizza.

Dzisiaj proponuje zrobic focaccie z rozmarynem i czarnymi oliwkami-domownicy beda zachwyceni.

Zapraszam!

Zdjęcie - Focaccia - rozmaryn i oliwki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Focaccia - rozmaryn i oliwki

.500 gr maki pszennej

.30 gr drozdzy swiezych

.1 i 1/2 szklanki cieplej wody

.1 lyzeczka czubata soli

.1 lyzeczka cukru

.3 lyzki oleju roslinnego

.oliwki

.swiezy rozmaryn

.oliwa z oliwek

 

Wykonanie

Z polowy szklanki wody,drozdzy i cukru robimy zaczyn- odstawiamy.

Do naczynia przesiewamy make,dodajemy sol i mieszamy ,robimy dolek wlewamy zaczyn z drozdzy ,olej roslinny i pozostala wode- ciasto po zagnieceniu bedzie miekkie,ale gladkie i spojne.

Wyrabiamy calosc kilka minut,potem okrywamy sciereczka i odstawiamy na 1 godz.

Ciasto kiedy podwoi swoja objetosc przekladamy na deske,lekko je wyrabiamy i dzielimy na porcje.

Porcje ciasta przekladamy na blaszke posypana maka i odstawiamy do wyrastania ok.20 min.

Po tym czasie ukladamy oliwki przekrojone na pol,listeczki rozmarynu,lekko calosc solimy ,polewamy strumykiem oliwy z oliwek i wkladamy do piekarnika na najnizsza polke.

Pieczemy w temp.max.u mnie 240 stC przez 20 min.

SMACZNEGO!

Kategorie przepisów