Flaczki z boczniaków


Nie przepadam za tradycyjnymi flakami, za to oszukane flaczki z boczniaków to dla mnie strzał w dziesiątkę! Ta zupa to nie tylko świetna alternatywa dla flaków mięsnych, to po prostu smaczne, aromatyczne danie, które dobrze rozgrzeje w chłodny dzień. Jest sycące, pełne warzyw, z dużą ilością grzybów, dobrze przyprawione. Są smaczne zaraz po przygotowaniu, ale jeśli zrobicie je dzień wcześniej będą smakowały jeszcze lepiej! Ja podaję je ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem, tak smakuje nam najbardziej. Polecam!

Zdjęcie - Flaczki z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA FLACZKI Z BOCZNIAKÓW

(4 porcje)


Składniki :
500 g boczniaków
1 l wywaru warzywnego
1 cebula
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżeczki majeranku
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz


Jak zrobić flaczki z boczniaków :
Boczniaki przepłukać, osuszyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę. Marchew, korzeń pietruszki i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wywar podgrzać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty, dodać starte warzywa, smażyć kolejne 5 minut często mieszając. Na koniec dodać boczniaki i smażyć jeszcze przez około 3 minuty. Dodać majeranek, słodką i ostrą paprykę, imbir, gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu oraz liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zalać ciepłym wywarem, zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Na sam koniec dodać wyciśnięty ząbek czosnku i doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut.

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z pieczarek
2

Zupa krem z pieczarek

Kaś Kaś
Bake&Taste

Spaghetti z kurkami  - pyszne

Spaghetti z kurkami - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach
1

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Japchae
1

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pasta pieczarkowa o smaku pasztetowej

Pasta pieczarkowa o smaku pasz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasta z pieczarek
1

Pasta z pieczarek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami
3

Zupa z botwinki z fasolą i zie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą

Jarzynowa z młodą kapustą i ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Żur zalewajka
1

Żur zalewajka

figmara figmara
figowe smaki

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square