Fit lody bananowe z masłem orzechowym (bez cukru, bez laktozy, wegańskie)
Pyszne i zdrowe lody tylko z trzech składników? Tak, to możliwe! Do fenomenalnych lodów tak naprawdę wystarcza jeden — banan, który po zamrożeniu zyskuje świetną strukturę i wspaniale chłodzi. Jednak ja postanowiłem zaszaleć i dorzucić masła orzechowego, które genialnie się z bananem komponuje oraz mleka kokosowego, nadającego delikatną i kremową strukturę. Takie własnoręcznie wykonane lody to 100% naturalnych i odżywczych składników, które w te upalne dni idealnie się sprawdzą zamiast posiłku.
* SKŁADNIKI na duże pudełko lodów
- 1 kg dojrzałych bananów (najlepiej jeszcze żółtych z brązowymi plamkami)
- 300 ml śmietanki kokosowej (zebranej z góry puszki po mleku)
- 200 g masła orzechowego 100%
* PRZYGOTOWANIE Banany zmiksuj za pomocą blendera z masłem orzechowym i kokosową śmietanką. Wstaw w pojemniku do zamrażarki na 6 godzin, a następnie zmiksuj ponownie. Po kolejnych 6 godzinach możesz je już podawać. Warto jednak pamiętać, że z czasem lody mocno zamarzają i tracą puszystość. Wtedy należy je wyjąć z zamrażarki na kwadrans przed podaniem, albo ponownie zmiksować w maszynce z mocnymi nożami.
PS. Do lodów można również dodać odżywkę białkową, rozrobioną uprzednio w kokosowym mleku. Gorąco polecam — po wymagającym treningu będą jak znalazł! ;)
*