Fit babka owsiana z miodem i pyłkiem kwiatowym
WESOŁYCH I ZDROWYCH ŚWIĄT!
Fit! Bezglutenowa babka wielkanocna z mąką owsianą, otrębami, z miodem, pyłkiem kwiatowym i gorzką czekoladą.
Składniki:
4 jaja w temperaturze pokojowej -
1 łyżka otrębów owsianych
1 szklanka mąka owsiana
3 łyżki miodu akacjowego
jogurt w temperaturze pokojowej - 150 ml
olej - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier waniliowy z ksylitolem lub mielona wanilia
Dekoracja:
1/2 tabliczki czekolady
2 łyżki oleju
pyłek kwiatowy 1 łyżeczka
Rozgrzać piekarnik na 180 ˚C. Foremkę o wymiarach: 17 x 8 cm wysmarować tłuszczem, można obsypać mąką.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie żółtka ubić z miodem na puch, dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilię, otręby i olej. Wymieszać na jednolitą masę tylko do połączenia się składników. Następnie przełożyć 1/3 piany z białek i wmieszać łopatką. Kiedy się połączy z ciastem dodać resztę piany i wymieszać. Masę przelać do formy. Piec w 180 ˚C przez 40 minut "do suchego patyczka". Babkę wystudzić. Udekorować: rozpuszczając w kąpieli wodnej gorzka czekoladę z olejem. Polać babkę płynną czekoladą i posypać pyłkiem.