Fish and chips – ryba z frytkami i sosem tatarskim

Fish and chips to brytyjski klasyk, którego chyba nie trzeba specjalnie przedstawiać. Ryba z frytkami to jeden z nielicznych powodów do dumy wyspiarskiej gastronomii i najpopularniejszy rodzimy street-food, chociaż tak naprawdę powstanie tej potrawy zawdzięczają oni żydom, dla których było to onegdaj danie szabasowe (jadano je z macą). Fish and chips zyskało szeroką popularność w XIX wieku wraz z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego, co sprawiło, że ryba stała się tania i powszechna.
Dla mnie ryba z frytkami to jedno z tych dań, które muszę za każdym razem zjeść na Wyspach i bez którego mój wyjazd nie byłby kompletny. 😉 W domu fish and chips przygotowuję raczej rzadko, ale ostatnio naszła mnie ochota po wyprawie do Londynu, więc postanowiłem tradycyjnie podzielić się z Wami przepisem.
Podstawą jest tutaj oczywiście ryba. Najlepiej dorsz lub łupacz, ale umówmy się, że o tę ostatnią raczej trudno w Polsce. Sprawdzi się tutaj także każda inna ryba o białym mięsie, jak chociażby mintaj, miruna lub halibut (chociaż tego ostatniego trochę mi szkoda na panierowanie). Nie mniej istotna jest oczywiście wspomniana panierka. Aby jednak wyszła naprawdę chrupiąca, warto połączyć mąkę pszenną ze skrobią i użyć zimnego piwa lub mniej tradycyjnie – wody gazowanej. To zdecydowanie robi robotę!
Oczywiście nie należy zapominać o frytkach, które są nieodłącznym elementem dania. Sam postawiłem na nieco zdrowsze fryty z air-fryera, które nie wymagają kąpieli w oleju (już wystarczy, że ryba trochę popływała). Jeśli jednak wolicie klasykę, to polecam mój przepis sprzed lat na frytki belgijskie. Oryginalnie frytki serwuje się zwykle polane octem słodowym (malt vinegar), ale akurat nie mogłem go nigdzie upolować.
Nie zapomniałem tutaj również o sosie tatarskim, który polecam zrobić samodzielnie. Wystarczy połączyć posiekane korniszony, kapary, szalotkę i koperek z majonezem i doprawić do smaku. Brytyjczycy serwują fish and chips często z papką z groszku, znaną jako mushy peas, ale sam za nią nie przepadam, więc również nie proponuję jej w moim przepisie. Cheers!
Składniki na Fish and chips:
Ryba:
- 1 kg ulubionej ryby o białym mięsie (np. dorsz, mintaj, miruna, halibut)
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Panierka:
- 125 g mąki pszennej
- 75 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 250 ml zimnego jasnego piwa (np. lager, pils) lub wody gazowanej
- 1 l oleju do smażenia (rzepakowy/słonecznikowy)
Sos tatarski:
- 100 g majonezu
- 1 szalotka (opcjonalnie)
- 6 korniszonów
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 łyżka posiekanego koperku
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, pieprz
Frytki z air-fryera:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól do oprószenia
Jak przygotować Fish and chips?
Ryba
- Rybę dokładnie osusz papierowym ręcznikiem i pozbaw ości.
- Oprósz ją solą, pieprzem, a następnie obtocz w mące.
Panierka
- Olej rozgrzej w wysokim garnku do 170-180°C.
- Mąkę, skrobię, proszek do pieczenia oraz przyprawy wymieszaj w misce. Wlej zimne piwo lub wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj.
- Kawałki ryby obtaczaj kolejno w cieście i wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż po maksymalnie 2-3 kawałki za jednym razem. Rybę smaż po ok. 5-7 minut do złotego koloru, a następnie odsączaj na papierowym ręczniku.
- Rybę podawaj z frytkami i sosem tatarskim.
Sos tatarski
- Korniszony, szalotkę, kapary i koperek drobno posiekaj. Połącz z majonezem. Dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Odstaw.
Frytki z air-fryera
- Ziemniaki wyszoruj, osusz i pokrój w 5 mm słupki. Obtocz je w oleju.
- Smaż je na 2-3 tury we frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 180°C przez 15-20 minut, co jakiś czas je potrząsając.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square