Filety z kurczaka w maślano- cytrynowym sosie ze szpinakiem
To takie danie, można powiedzieć od święta, bo bardzo ładnie się prezentuje, zawsze dobrze wychodzi, i znika w zastraszającym tempie. A jeśli ugotujesz je dla gości, to będą zachwyceni.
Porcja: 3
Składniki:
- 2 spore filety z kurczaka, przekrojone wzdłuż
- 2 spore garście świeżych liści szpinaku
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku, obrany, poszatkowany
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3 łyżki świeżo tartego parmezanu
- sok z jednej cytryny
- 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na większej patelni rozgrzej 2 łyżki masła.
Kurczaka natrzyj dokładnie solą, pieprzem.
Usmaż filety na maśle (dość wysoki ogień) około 3 minuty z każdej strony. Mają się tylko przypiec z każdej strony. Wyjmij mięso z patelni i na chwilę odłóż na talerz.
Na tą samą patelnię dodaj resztę masła. Dodaj czosnek i smaż około 1 minuty. Wlej bulion z kurczaka, śmietanę kremówkę, dodaj parmezan, wino i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz gaz.
Dodaj szpinak i przysmażone filety. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, aż sos się zredukuje i wszystkie smaki się połączą.
Podawaj z ryżem, gotowanymi ziemniakami czy makaronem lub kaszą.