Filety z kurczaka w maślano- cytrynowym sosie ze szpinakiem

Filety z kurczaka w maślano- cytrynowym sosie ze szpinakiem

To takie danie, można powiedzieć od święta, bo bardzo ładnie się prezentuje, zawsze dobrze wychodzi, i znika w zastraszającym tempie. A jeśli ugotujesz je dla gości, to będą zachwyceni.

Zdjęcie - Filety z kurczaka w maślano- cytrynowym sosie ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Filety z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem

Porcja: 3

Składniki:

  • 2 spore filety z kurczaka, przekrojone wzdłuż
  • 2 spore garście świeżych liści szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku, obrany, poszatkowany
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • sok z jednej cytryny
  • 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

Na większej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. 

Kurczaka natrzyj dokładnie solą, pieprzem.

Usmaż filety na maśle (dość wysoki ogień) około 3 minuty z każdej strony. Mają się tylko przypiec z każdej strony. Wyjmij mięso z patelni i na chwilę odłóż na talerz.

Na tą samą patelnię dodaj resztę masła. Dodaj czosnek i smaż około 1 minuty. Wlej bulion z kurczaka, śmietanę kremówkę, dodaj parmezan, wino  i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz gaz. 

Dodaj szpinak i przysmażone filety.  Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, aż sos się zredukuje i wszystkie smaki się połączą.

Podawaj z ryżem, gotowanymi ziemniakami czy makaronem lub kaszą.

Zdjęcie - Filety z kurczaka w maślano- cytrynowym sosie ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Filety z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem

 

 

Kategorie przepisów