Filety kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

Filety kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą
Pyszny i dietetyczny posiłek dla całej rodziny. Bardzo lubię takie potrawy, tym bardziej, że wszystko można przygotować na jednej patelni. Najczęściej używam świeżych liści szpinaku, ale można oczywiście użyć liści mrożonych. Do podania polecam surówkę z marchewki i pora ?

Zdjęcie - Filety kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 3 filety z kurczaka
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 120 g mozzarelli pokrojonej w grubsze plastry
  • 2 małe ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżka papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia
Filety dokładnie myję i delikatnie rozbijam. Jeżeli są grubsze, kroję w poprzek na dwie połowy. Mięso z dwóch stron posypuję papryką, solą, pieprzem i odstawiam. Szpinak daję do miseczki, dokładnie myję, płukam i odsączam. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju, dodaję czosnek i liście szpinaku. Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy szpinak odparuje wodę. Podsmażony szpinak odkładam na talerzyk. Na tej samej patelni, smażę piersi kurczaka z dwóch stron na rumiano. Na każdą pierś kładę porcję szpinaku, na szpinak daję plasterki mozzarelli. Patelnię przykrywam pokrywką i wszystko duszę, do czasu, kiedy ser częściowo się rozpuści. Od razu podaję ? Na talerzu, piersi można posypać posiekaną  pietruszką lub bazylią. Smacznego ?

Zdjęcie - Filety kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Filety kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów