Filety kurczaka zapiekane z cukinią, pomidorami i mozzarellą

Lekki i pożywny obiad w stylu włoskim, filety zapiekane z dojrzałymi na słońcu warzywami i serem mozzarella. Potrawę możesz podać z ryżem lub z chrupiącą bagietką. Potrawa dla fanów cukinii i pomidorów, włoskich przypraw i nieskomplikowanych dań prosto z piekarnika 🙂
Składniki na filety kurczaka zapiekane z cukinią, pomidorami i mozzarellą:
- 3 mniejsze filety kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 3 pomidory
- 1 cebula i 3 ząbki czosnku
- 120 g. mozzarelli
- olej do smażenia
Przyprawy
- sól, pieprz, tymianek, oregano, papryka
Jak zrobić filety kurczaka zapiekane z cukinią, pomidorami i mozzarellą?
Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Większe filety, możesz przeciąć na dwa cieńsze płaty. Możesz je również lekko rozbić, następnie natrzyj solą, pieprzem i posyp delikatnie papryką i ziołami.
Filety smaż na małym ogniu, z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż na dno foremki do zapiekania.
Cukinię obierz i pokrój na grubsze plasterki, cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Pomidory bez skórki, pokrój w kostkę lub na plasterki.
Na tej samej patelni, podsmaż cebulę, dodaj cukinię. Całość smaż mieszając od czasu do czasu, około 3 minuty, pod koniec dodaj czosnek, pomieszaj. Cukinię przełóż na filety, na filety daj pokrojone pomidory.
Potrawę daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekaj około 20 minut, dodaj mozzarellę startą na dużych oczkach, zapiekaj kolejne 10 minut.
Gotowe danie, delikatnie posyp pieprzem i ziołami. Podawaj od razu z ryżem, bagietką…jak lubisz 😀