Fettuccine Alfredo z kurczakiem i szparagami
Dania makaronowe to jedne z najprostszych i najszybszych potraw do przygotowania w domu, dlatego zazwyczaj pojawiają się u mnie na stole w tygodniu po pracy. Dziś proponuję włoski klasyk – fettuccine Alfredo, do którego zabierałam się już od dłuższego czasu. Pyszne, bardzo kremowe fettucine z dodatkiem kurczaka i szparagów (można je zastąpić innymi sezonowymi warzywami np. fasolką lub brokułami) z kurczakiem i sporą ilością parmezanu i cheddara. Baaaardzo przyjemne danie. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kremowe fettuccine Alfredo z kurczakiem i szparagami
(8 porcji)
Składniki:
- 450 g mięsa z piersi lub udek kurczaka, pokrojone w 2 cm kostkę
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 8 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- sól i pieprz
- 450 g makaronu fettuccine (może być także inny ulubiony)
- 4 łyżki masła
- 1/3 szklanki mąki
- 3 szklanki mleka najlepiej 3,2%
- 1 szklanka śmietanki 18 %
- 150 g parmezanu, startego na tarce
- 220 g sera cheddar, startego na tarce (lub innego ulubionego sera żółtego)
- 1 pęczek zielonych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami pokrojone w 3 cm kawałki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- Osusz pokrojonego kurczaka ręcznikami papierowymi i dopraw połową czosnku, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i wrzuć kurczaka. Smaż przez kilka minut, aż kurczak będzie już prawie usmażony. Następnie dodaj szparagi i smaż kolejne kilka minut, do momentu, aż kurczak i szparagi będą już gotowe. Odstaw.
- Ugotuj makaron do momentu al dente w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
- W garnku po gotowaniu makaronu rozpuść masło, wrzuć resztę czosnku i podsmaż przez około 1 minutę. Wmieszaj mąkę i podsmażaj przez około 2 minuty cały czas mieszając, aż masa stanie się gładka i jednolita.
- Ostrożnie wlej mleko i śmietankę, po czym gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Powinien powstać jednolity sos, bez grudek.
- Następnie dodaj parmezan i cheddara i mieszaj aż do ich roztopienia. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku, po czym dodaj kwaśną śmietanę wraz z kurczakiem ze szparagami i całość dokładnie wymieszaj.
- Na końcu wrzuć ugotowany makaron wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
English version
Fettuccine Alfredo with chicken and asparagus
(8 servings)
Ingredients:
- 450 g boneless skinless chicken breasts or thighs, cubed
- 2 tbsp vegetable oil
- 8 cloves of garlic, minced
- salt and pepper
- 4 tbsp butter
- 450 g fettuccine pasta
- 1/3 cup all purpose flour
- 3 cups whole milk
- 1 cup half and half
- 150 g Parmesan cheese, grated
- 220 g cheddar cheese, grated
- 1 bunch of green asparagus, trimmed and cut into 3 cm pieces
- 1/2 cup sour cream
Preparation:
- Dry cubes of chicken with paper towels. Add half of the minced garlic, salt and pepper into the chicken, and mix well.
- In a heavy large skillet, heat oil about 30 seconds, and add seasoned chicken. Saute until chicken is almost cooked through. Add asparagus to the chicken and continue cooking until chicken and asparagus are fully cooked. Set aside.
- Bring large heavy pot of well-salted water to boil. Add pasta and cook just until al dente, according to package instructions. Do not cook beyond al dente. Drain pasta and set aside.
- Heat the butter in now empty pot, add remaining garlic and cook about 1 minute. Stir in flour and stir constantly for 2 minutes or until smooth.
- Carefully add the milk and half and half. Continue to stir constantly until sauce is smooth and creamy, on medium-low heat for about 5 minutes, ensure the sauce is not grainy. Sauce should become thickened and smooth.
- Stir in parmesan and cheddar cheeses, continuing to stir until cheeses are melted. Add any additional salt and pepper to taste. Stir in sour cream and chicken/asparagus mixture to the sauce, combining well.
- Toss cooked pasta with sauce, and serve immediately.
Enjoy!