Faszerowana papryka bez mięsa pełna białka
Sycące, pełne roślinnego białka faszerowane papryki z fasolką mung, pieczarkami, kolorową quinoa. Całość doprawiona sosem tamari.
zielone papryki - 3 szt.
fasolka mung - 1 szklanka
quinoa kolorowa - 1/2 szklanki
mini pieczarki - 1 opakowanie
sos tamari - 2-3 łyżki
czosnek - 2-3 ząbki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
posiekana natka pietruszki
Fasolkę mung ugotuj bez soli ok 30 minut. Pieczarki potnij w plasterki, przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż z sosem tamari na złoto. Ugotuj quinoa kolorową ok 20 minut.
Wymieszaj pieczarki, fasolę mung i quinoa razem. Farszem napełnij papryki. Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut na pergaminie polanym oliwą po 20 minutach zmniejsz piekarnik na 180 stopni.