Faszerowana cukinia z pietruszkowym sosem

Faszerowana cukinia z pietruszkowym sosem

Zdjęcie - Faszerowana cukinia z pietruszkowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cukinia z bardzo aromatycznym farszem, podana w towarzystwie pysznego sosu pietruszkowego na zimno. Do przygotowania faszerowanych cukinii oraz sosu użyłem oleju Optima Omega 3, który ma ciemną szklaną butelkę. Można go stosować do smażenia, pieczenia oraz dodawać do dań na zimno. Jest naturalnym źródłem kwasów Omega-3, wspiera zdrowie serca.

Koniec września jest okresem, kiedy świętuje się Światowy Dzień Serca. Jest to święto poświęcone promocji zdrowego stylu życia i zapobieganiu chorobom serca.

Olej Optima Omega 3 dostępny jest m.in. w Stokrotce, Carrefour, Kaufland, Leclerc oraz w wybranych mniejszych sklepach.

Składniki na faszerowaną cukinię z pietruszkowym sosem:

  • 2 cukinie
  • 1 pierś z kurczaka
  • kilka oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek tartego sera typu gouda
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 3 łyżki oleju Optima Omega 3
  • sól

 

  • Sos pietruszkowy:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju Optima Omega 3
  • pieprz
  • sól

Jak zrobić faszerowaną cukinię z pietruszkowym sosem?

Cukinie myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ, który kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju Optima Omega 3 i podsmażamy pokrojoną cebulę, a po chwili smażenia dodajemy pokrojony czosnek. Następnie dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, przygotowany wcześniej miąższ cukinii oraz przyprawy.

Farsz smażymy przez kilka minut, po czym zdejmujemy z palnika, dodajemy 4 łyżki startego sera oraz pokrojone w plasterki oliwki i mieszamy.

Wydrążone cukinie posypujemy solą.

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem Optima Omega 3 i wkładamy do niego cukinie. Do każdej połówki nakładamy farsz, pokrojone w plasterki pomidorki oraz pozostały żółty ser. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Faszerowane cukinie pieczemy przez ok. 40 min. w trybie “góra – dół”.

W tym czasie przygotowujemy sos pietruszkowy.

Do misy blendera dodajemy czosnek, olej Optima Omega 3 i pietruszkę. Miksujemy. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy. Sos pietruszkowy wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.

Faszerowaną cukinię po upieczeniu podajemy ze schłodzonym sosem pietruszkowym.

Zdjęcie - Faszerowana cukinia z pietruszkowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania:  50 min.

Stopień trudności: średni

Kategorie przepisów