Fasolka po bretońsku
Składniki:
- 450 g fasoli jaś
- 250 g kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 30 ml oleju Kujawski z oregano, pomidorami i cebulą
- 25 g musztardy delikatesowej lub innej pikantnej
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
KROK 1
Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin lub przez noc.
KROK 2
Namoczoną fasolę zalewamy świeżą wodą tak, aby była przykryta płynem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.
KROK 3
Na oleju Kujawskim z ziołami przesmażamy pokrojone w kostkę lub półtalarki kiełbasę i boczek. Zrumienione wędliny dodajemy do ugotowanej fasoli.
KROK 4
Dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy na ogniu jeszcze 5-10 minut, a następnie podajemy.
Liczba porcji: 4-5
Czas przygotowania: 2 godziny + 4-8 godzin moczenia fasoli