Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 450 g fasoli jaś
  • 250 g kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 30 ml oleju Kujawski z oregano, pomidorami i cebulą
  • 25 g musztardy delikatesowej lub innej pikantnej
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

KROK 1

Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin lub przez noc.

Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2

Namoczoną fasolę zalewamy świeżą wodą tak, aby była przykryta płynem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.

Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3

Na oleju Kujawskim z ziołami przesmażamy pokrojone w kostkę lub półtalarki kiełbasę i boczek. Zrumienione wędliny dodajemy do ugotowanej fasoli.

Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 4

Dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy na ogniu jeszcze 5-10 minut, a następnie podajemy.

Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4-5

Czas przygotowania: 2 godziny + 4-8 godzin moczenia fasoli

Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów