Falafele z zielonego groszku
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 10 minut
Delikatne, ciekawe w smaku falafele z zielonego groszku. Żeby groszek nie okazał się zbyt mdły muszą być dobrze przyprawione stąd też konieczny jest czosnek i kumin. Do sosu czosnkowego pasują idealnie.
Składniki
- zielony groszek (świeży lub mrożony) - 200 g
- szalotka - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- cytryna - 1 szt.
- mielony kumin - 1 1/2 łyżeczki
- natka pietruszki - 2 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- mąka pszenna - 1-2 łyżki
- bułka tarta - do obtoczenia
- olej - do smażenia
Instrukcje
Świeży groszek ugotować. Mrożony wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Odsączyć. Cebulę drobno pokroić, lekko podsmażyć na oleju. W dużym naczyniu umieścić groszek, cebulę, czosnek, natkę pietruszki i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz, kumin, mąkę. Wymieszać. Nabierać małe porcje masy i formować płaskie kotleciki. Każdy obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podawać np. z sosem czosnkowym.
Smacznego:)