Falafele z zielonego groszku

Falafele z zielonego groszku

Zdjęcie - Falafele z zielonego groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 25
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 10 minut

 

Delikatne, ciekawe w  smaku falafele z zielonego groszku. Żeby groszek nie okazał się zbyt mdły muszą być dobrze przyprawione stąd też konieczny jest czosnek i kumin. Do sosu czosnkowego pasują idealnie.

 

Składniki

Instrukcje

Świeży groszek ugotować. Mrożony wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Odsączyć. Cebulę drobno pokroić, lekko podsmażyć na oleju. W dużym naczyniu umieścić groszek, cebulę, czosnek, natkę pietruszki i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz, kumin, mąkę. Wymieszać. Nabierać małe porcje masy i formować płaskie kotleciki. Każdy obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podawać np. z sosem czosnkowym.

Smacznego:)

Zdjęcie - Falafele z zielonego groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów