Falafele z ciecierzycy i czerwonego sorgo
przepis:
1 szklanka ugotowanego czerwonego sorgo
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (z puszki)
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
2 zabki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka zataru
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
olej do smażenia
Sorgo i ciecierzycę zmielić.
Do masy dodać jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, pietruszkę, przyprawy i bułkę tartą.
Masę dobrze wyrobić, następnie uformować z niej małe, okrągłe kotleciki,
obtoczyć je w bułce i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
Sos do falafeli:
100 ml jogurtu
2 łyżki ajvaru
2 ząbki czosnku
sól
Jogurt wymieszać z ajvarem, czosnkiem przeciśnietym przez praskę i solą.