Falafel z zielonym groszkiem i kiszoną cytryną.

Falafel z zielonym groszkiem i kiszoną cytryną.


Zdjęcie - Falafel z zielonym groszkiem i kiszoną cytryną. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszna uczta z kuchnią świata. Falafele z ciecierzycą i zielonym groszkiem doprawione kiszoną cytryną. Jeśli jeszcze nie jedliście kiszonych cytryn to bardzo zachęcam Was do samodzielnego ich ukiszenia, zakupu w sklepach ze zdrową żywnością. Falafele podałam na hummusie z pieczoną cieciorką, z liśćmi nasturcji. Nie miałam kolendry, która tu by się najlepiej sprawdziła, użyłam liści nasturcji ponieważ samodzielnie wyhodowana domaga się już konsumpcji. Ciecierzyca z dużego słoika po odsączeniu 400 g

Dla 2 osób:

Na falafele:

200 g ugotowanej ciecierzycy (wzięłam gotową ze słoika)

100-150 g mrożonego zielonego groszku (lekko rozmrożony)

2 łyżki mąki np. z ciecierzycy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 mięty ( z doniczki)

ćwiartka kiszonej cytryny

1 łyżeczka mielonego kminu

1/2 łyżeczki chili w płatkach

olej do smażenia


Hummus:

200 gram ciecierzycy + woda z gotowania lub ze słoika + 2 łyżki

1/2 ostrej papryki w proszku

1 łyżka tahiny lub masła orzechowego ( dziś użyłam migdałowego)

1/2 ząbka czosnku

sól himalajska do smaku

2 łyżki oliwy z oliwy

1/2 łyżeczki skórki z cytryny np. bio

1-2 łyżki soku z cytryny


Dwie łyżki ciecierzycy oprósz pikantną papryką w proszku. Możesz upiec w piekarniku ( jeśli coś pieczesz przy okazji) lub usmażyć na złoto w niewielkiej ilości oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Przygotuj humus. Wszystkie składniki humusu umieść w malakserze i zmiksuj na krem. Rozłóż na talerze.

W tym samem malakserze umieść składniki falafeli. Cytrynę kiszoną wcześniej przesiekaj. Zmiksuj ale tak aby było widać kawałki warzyw. Rozgrzej olej na patelni i na rozgrzany wykładaj łyżką małe kotleciki ( można uformować kulki i usmażyć w głębokim oleju- ale wybrałam "chudszy" sposób). Smaż kilka minut z obu stron. Wysmażone połóż na chwilę na ręcznik papierowy.

Na hummusie ułóż kilka falafeli posyp np. nasturcją lub kolendrą. Dodałam też czerwoną kiszoną kapustę, która dobrze się wkomponowała.



Zdjęcie - Falafel z zielonym groszkiem i kiszoną cytryną. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów