Eskalopki z łopatki w sosie z ketchupu
Z łopatki zawsze staram się wybierać tzw. kulkę, jest to kawałek mięsa w kształcie kulki, wykrojony z przedniej części łopatki. Jest to spora porcja, dużo smaczniejszego, delikatniejszego i zdecydowanie mniej tłustego mięsa.
Z takiego kawałka łopatki, można przygotować np. eskalopki, pieczeń lub kotlety mielone. Dzisiaj przygotowałam eskalopki w pysznym sosie z ketchupu, cebuli, musztardy i papryki. Mięso bardzo nam smakowało w towarzystwie kaszy jaglanej i surówki ?
Składniki / 7 osób
- 1 kg kulki z łopatki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 100 g jogurtu lub śmietanki do sosów ( opcjonalnie )
- sól i pieprz
- masło klarowane i olej do smażenia