Eskalopki cielęce w sosie z kaparami i bazylią

Eskalopki cielęce w sosie z kaparami i bazylią
Zdjęcie - Eskalopki cielęce w sosie z kaparami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Eskalopki cielęce w sosie z kaparami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Eskalopki cielęce w sosie z kaparami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Eskalopki cielęce w sosie z kaparami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Eskalopki cielęce w sosie z kaparami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Eskalopki cielęce w sosie z kaparami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Eskalopki cielęce w sosie z kaparami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 480-560 g cielęciny bez kości (4 plastry)
  • 2 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta soli
Sos:
  • ½ szklanki białego wina o owocowym aromacie
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki odsączonych kaparów
  • 4 gałązki bazylii
Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Każdy plaster cienko rozbić. Oprószyć niewielką ilością ziołowego pieprzu. Na dużej patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami. Smażyć kawałki mięsa po 3 min. z każdej strony. Zdjąć z patelni na talerz, oprószyć solą. Przykryć folią aluminiową, przechowywać w cieple.


Z gałązek bazylii oberwać listki (łodyżek nie wyrzucać), pokroić w cienkie paski. Do sosu potrzebna będzie 1 łyżka posiekanych listków - resztę zachować do dekoracji.


Na patelnię po smażeniu mięsa wlać wino, następnie dodać rozgniecione w dłoniach łodygi bazylii i zagotować. Gotować ok. 6 min. Dolać śmietankę i podgrzewać przez kolejne 2 min. Doprawić do smaku.


Jeżeli mięso zbyt wystygło, podgrzać je w sosie, ale już nie gotować. Do sosu dodać kapary i posiekaną bazylię, wymieszać. Podawać od razu.



Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów