Ensalada de pimientos asados – sałatka z pieczonych papryk
Ensalada de pimientos asados – sałatka z pieczonych papryk to genialna w swojej prostocie przystawka lub dodatek do dań z grilla. Przepis ten odkryłem w malagijskim chiringuito – Litoral Pacifico, o czym wspominałem Wam już we wpisie: Gdzie zjeść w Maladze? Sałatka z pieczonych papryk tak bardzo mi posmakowała, że wspominam ją nawet mocniej, niż owoce morza. Dlatego postanowiłem odtworzyć ten przepis w domu.
Ensalada de pimientos asados to niezwykle prosta w przygotowaniu sałatka z raptem kilku składników. Najważniejsza jest oczywiście papryka. Idealnie byłoby upiec ją na grillu. Jednakże z powodzeniem można przygotować ją również w piekarniku. Paprykę należy upiec, aż pojawią się czarne plamy, a następnie obrać ze skórki i pokroić. Cebulę podajemy analogicznej obróbce termicznej. Następnie dodajemy solidną porcję oliwy z oliwek, odrobinę winnego octu, soli oraz pieprzu i to tyle. Wystarczy schować ją na jakiś czas do lodówki, aby smaki się przegryzły i można zajadać z grillowanym mięsem lub owocami morza. Resztę można spałaszować na przykład na kanapce z jakimś dobrym serem. 😉
Ensalada de pimientos asados – sałatka z pieczonych papryk
Ilość porcji: 2-4
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Składniki na ensalada de pimientos asados:
- 3 czerwone papryki
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- ocet z białego wina lub jabłkowy
- sól, pieprz
Jak przygotować ensalada de pimientos asados?
- Paprykę umyj i osusz (nie krój!), cebulę obierz i przekrój na pół. Warzywa ułóż na blaszce pokrytej folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C. Piecz przez 30-45 minut, aż papryka nabierze czarnych plam.
- Po upieczeniu paprykę przełóż do garnka lub miski i przykryj (będzie łatwiej ją obrać). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Paprykę obierz i oczyść z pestek. Warzywa pokrój w paski i przełóż do salaterki. Wlej duży chlust oliwy z oliwek oraz octu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin do zmacerowania. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square