Ensalada de pimientos asados – sałatka z pieczonych papryk

Ensalada de pimientos asados – sałatka z pieczonych papryk

 

Ensalada de pimientos asados – sałatka z pieczonych papryk to genialna w swojej prostocie przystawka lub dodatek do dań z grilla. Przepis ten odkryłem w malagijskim chiringuitoLitoral Pacifico, o czym wspominałem Wam już we wpisie: Gdzie zjeść w Maladze? Sałatka z pieczonych papryk tak bardzo mi posmakowała, że wspominam ją nawet mocniej, niż owoce morza. Dlatego postanowiłem odtworzyć ten przepis w domu.

Ensalada de pimientos asados to niezwykle prosta w przygotowaniu sałatka z raptem kilku składników. Najważniejsza jest oczywiście papryka. Idealnie byłoby upiec ją na grillu. Jednakże z powodzeniem można przygotować ją również w piekarniku. Paprykę należy upiec, aż pojawią się czarne plamy, a następnie obrać ze skórki i pokroić. Cebulę podajemy analogicznej obróbce termicznej. Następnie dodajemy solidną porcję oliwy z oliwek, odrobinę winnego octu, soli oraz pieprzu i to tyle. Wystarczy schować ją na jakiś czas do lodówki, aby smaki się przegryzły i można zajadać z grillowanym mięsem lub owocami morza. Resztę można spałaszować na przykład na kanapce z jakimś dobrym serem. 😉

Zdjęcie - Ensalada de pimientos asados – sałatka z pieczonych papryk - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ensalada de pimientos asados – sałatka z pieczonych papryk

Ilość porcji: 2-4
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut

Składniki na ensalada de pimientos asados:

  • 3 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • ocet z białego wina lub jabłkowy
  • sól, pieprz

Jak przygotować ensalada de pimientos asados?

  1. Paprykę umyj i osusz (nie krój!), cebulę obierz i przekrój na pół. Warzywa ułóż na blaszce pokrytej folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C. Piecz przez 30-45 minut, aż papryka nabierze czarnych plam.
  2. Po upieczeniu paprykę przełóż do garnka lub miski i przykryj (będzie łatwiej ją obrać). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Paprykę obierz i oczyść z pestek. Warzywa pokrój w paski i przełóż do salaterki. Wlej duży chlust oliwy z oliwek oraz octu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin do zmacerowania. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Ensalada de pimientos asados – sałatka z pieczonych papryk - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów