Ekspresowe powidła śliwkowe bez cukru
Ekspresowe powidła śliwkowe bez dodatku cukru. Przepis do
wykonania w thermomixie. Składniki: 2 kg bardzo dojrzałych i słodkich śliwek (najlepiej
węgierek) 1 łyżeczka cynamonu 1.Śliwki myjemy, tniemy na połówki i wyjmujemy pestki. Owoce wsypujemy do naczynia miksującego i nastawiamy 10 sek/ obr. 6
stawiamy do góry dnem. 5. Przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków,
stawiamy do góry dnem na 15 minut *PASTERYZACJA: Gorące słoiki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 st. C piekarnik
nagrzewamy do 120 st. C i wkładamy do niego słoiki z powidłami na ok. 20 min.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim słoiczki do wystygnięcia.
Ustawiamy do góry dnem w celu sprawdzenia czy są szczelnie zamknięte (wieczko
powinno być wklęsłe)
wykonania w thermomixie. Składniki: 2 kg bardzo dojrzałych i słodkich śliwek (najlepiej
węgierek) 1 łyżeczka cynamonu 1.Śliwki myjemy, tniemy na połówki i wyjmujemy pestki. Owoce wsypujemy do naczynia miksującego i nastawiamy 10 sek/ obr. 6
2. Dodajemy cynamon, na pokrywce umieszczamy koszyczek,
gotujemy 60 min/ obroty 2
stawiamy do góry dnem. 5. Przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków,
stawiamy do góry dnem na 15 minut *PASTERYZACJA: Gorące słoiki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 st. C piekarnik
nagrzewamy do 120 st. C i wkładamy do niego słoiki z powidłami na ok. 20 min.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim słoiczki do wystygnięcia.
Ustawiamy do góry dnem w celu sprawdzenia czy są szczelnie zamknięte (wieczko
powinno być wklęsłe)