Ekspresowe kuleczki z masła orzechowego
Super szybki przepis z kilku zaledwie składników. Wypatrzyłam go kiedyś na blogu Wilkuchnia i zapisałam do wypróbowania. Ostatnio miałam ochotę na coś słodkiego, więc szybciutko przygotowałam właśnie te praliny.
Z podanej poniżej porcji otrzymałam 10 sztuk. Takie kuleczki będą idealne dla fanów masła orzechowego. Możecie wykorzystać to gładkie lub z kawałkami orzechów.
I na koniec powiem Wam jeszcze tylko, że u mnie była „walka” o ostatnią sztukę ?
- 130 g masa orzechowego, u mnie crunchy
- 50 g miodu, np rzepakowy
- 30 g mielonych migdałów
- 100 g gorzkiej czekolady
Masło orzechowe, miód oraz mielone migdały łączymy ze sobą, dokładnie mieszając. Z masy nabieramy równe porcje, wielkości orzecha włoskiego, i formujemy zgrabne kuleczki. Odstawiamy je w chłodne miejsce (do lodówki lub zamrażarki).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy w niej schłodzone kuleczki i odkładamy na kratkę. Odstawiamy do stężenia.
Przechowujemy w lodówce.