Ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem
Szukasz przepisu na ekspresowe ciasto z rabarbarem? Mam dla Ciebie przepis na ciasto na oleju Kujawskim. Dlaczego na oleju? Ponieważ takie ciasto długo zachowuje świeżość i jest wilgotne. Szybko się je robi, bo tylko dolewamy oleju do ciasta i gotowe. Bez rozpuszczania i studzenia.
Ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem zrobisz w kilka minut.
Składniki na ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem:
Forma 24×24 cm
- 3 ½ szklanki mąki pszennej (około 400 g)
- 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 jajka
- 1⅓ szklanki cukru
- 1 czubata łyżka cukru wanilinowego
- ¾ szklanki rzepakowego oleju Kujawskiego (około 170 ml)
- 1 szklanka jogurtu greckiego (około 240 g)
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 4 łodygi rabarbaru (około 350 g)
* szklanka o pojemności 250 ml
Jak upiec ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem?
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W drugiej misce połącz wszystkie składniki mokre i cukier, a następnie przelej je do miski ze składnikami suchymi i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Masę na ciasto na oleju przelej do przygotowanej formy do pieczenia.
Pokrój rabarbar na centymetrowe kawałki i ułóż na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, funkcja “góra-dół”.
Ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem piecz przez około godzinę. Koniecznie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (na patyczku nie powinno być śladów ciasta).
Przed podaniem ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 75 min
Stopień trudności: prosty przepis