Ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem

Ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem

Zdjęcie - Ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szukasz przepisu na ekspresowe ciasto z rabarbarem? Mam dla Ciebie przepis na ciasto na oleju Kujawskim. Dlaczego na oleju? Ponieważ takie ciasto długo zachowuje świeżość i jest wilgotne. Szybko się je robi, bo tylko dolewamy oleju do ciasta i gotowe. Bez rozpuszczania i studzenia.

Ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem zrobisz w kilka minut.

Składniki na ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem:

Forma 24×24 cm

  • 3 ½ szklanki mąki pszennej (około 400 g)
  • 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jajka
  • 1⅓ szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka cukru wanilinowego
  • ¾ szklanki rzepakowego oleju Kujawskiego (około 170 ml)
  • 1 szklanka jogurtu greckiego (około 240 g)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 4 łodygi rabarbaru (około 350 g)

* szklanka o pojemności 250 ml

Zdjęcie - Ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem?

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

W drugiej misce połącz wszystkie składniki mokre i cukier, a następnie przelej je do miski ze składnikami suchymi i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Masę na ciasto na oleju przelej do przygotowanej formy do pieczenia.

Pokrój rabarbar na centymetrowe kawałki i ułóż na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, funkcja “góra-dół”.

Ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem piecz przez około godzinę. Koniecznie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (na patyczku nie powinno być śladów ciasta).

Przed podaniem ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 75 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów