Ekspresowa pizza z chlebków naan z mozzarellą i chorizo
O tym, jak bardzo kocham pizzę z chlebków naan już Wam kiedyś pisałem. Uważam, że po prostu nie ma lepszego sposobu na rozprawienie się z „pizzowym głodem” (czyt. nieprzerwaną ochotą na pizzę, która nie daje nam myśleć o czymkolwiek innym. W takiej sytuacji większość z nas sięga zwykle po telefon, mówiąc: „halo, czy tu pizza?” i czekając na dostawę, czujemy, jak skręca nam już żołądek na myśl o placku z ciągnącym się serem. Ja robię wtedy coś zgoła innego. Wyciągam przygotowane na takie dramatyczne chwile chlebki naan z zamrażarki, smaruję je passatą i wrzucam na górę to, co akurat się nawinie. Potem hop do piekarnika, kilka minut i pizza gotowa! Podczas jednej z takich skręcającej żołądek chwil z lodówki spojrzał na mnie (albo raczej ja na niego) kawałek chorizo. Długo się nie zastanawiając, skroiłem kiełbaskę i podałem ją z czarnymi oliwkami. Pizza w hiszpańskim stylu gotowa! ¡Olé! A w czasie, gdy się piekły, zająłem się już lekturą ulubionego magazynu kulinarnego. Co by nie powiedzieć — przygotowanie obiadu w kwadrans daje nam duuużo wolnego czasu dla siebie. ;)
*
SKŁADNIKI
na 4 pizze
- 4 chlebki naan
- ½ szklanki passaty pomidorowej
- 200 g chorizo
- 2 kulki mozzarelli
- 1 czerwona cebula
- kilka czarnych oliwek
- kilka suszonych pomidorów
- suszone oregano
- świeże oregano
- sól do smaku
Chorizo pokrój w talarki i przysmaż na patelni. Następnie wyjmij kiełbasę, a na wytopionej oliwie przysmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Wlej passatę i delikatnie zredukuj. Sos przypraw solą i suszonym oregano do smaku.
Chlebki naan posmaruj sosem i ułóż nań plasterki chorizo, pokrojone oliwki oraz pomidory i porwaną mozzarellę. Naan ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 6-8 minut, aż ser się roztopi (jeżeli używasz mrożonych, to trochę dłużej: 15-20 minut). Posyp świeżo posiekanym oregano i podawaj od razu.
*