Dżem z dyni i pomarańczy z cynamonem
Dżem z dyni i pomarańczy z nutą cynamonu, w sam raz na tę porę roku. W słonecznym kolorze, pyszny i aromatyczny - poprawa humoru gwarantowana;) Polecam ten przepis, zresztą tak samo, jak i na inne domowe przetwory, bo to naprawdę prosty sposób, by mieć coś domowego, wyjątkowego i własnoręcznie zrobionego. Nie do zastąpienia produktami ze sklepu. Może gdzieś znajdzie się dżem z taką kompozycją smaków, ale lepiej zrobić go samemu. To połączenie jest wyjątkowo udane. Dynia sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale z pomarańczą nabiera charakteru, do tego cynamon, odrobina gałki muszkatołowej i sok z cytryny. Pycha!
Dżem z dyni i pomarańczy
z cynamonem
- 1,5 kg obranej dyni
- 1 kg pomarańczy
- 300g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sok z 1 cytryny
1) Dynię pokroić w kostkę i umieścić w garnku z grubym dnem.
2) Zasypać cukrem i zostawić na godzinę.
3) Po tym czasie zagotować i gotować na małym ogniu,
często mieszając, aż zacznie się rozpadać.
4) Pomarańcze pokroić w kostkę i dodać do garnka.
5) Gotować, aż składniki się rozgotują i odparuje woda.
6) Dodać przyprawy i sok z cytryny i wymieszać.
7) Przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić
i zapasteryzować, ja zrobiłam to w piekarniku.
Porcja na 3 słoiki 0,3l i 4 po 0,15l