Dyniowa jaglanka z pieczonymi figami

Dyniowa jaglanka z pieczonymi figami


Śniadanie daje poczucie bezpieczeństwa, jest niczym ciepły, otulający koc, który tym dłużej nas ogrzewa im staranniej zaplanujemy nasze poranne menu. Warto sięgnąć po sezonowe oraz lekkostrawne produkty. Ja uwielbiam na śniadanie wszelkiego rodzaju "mamałygi" , wszelkie puddingi, owsianki, kremy z kaszy - dyniowy (przepis) czy żurawinowy (przepis) od zawsze znajdowały w moim menu szczególne miejsce, wzbogacając je świeżymi owocami, orzechami, domową granolą (przepis) sprawiają, że nie czuje głodu aż do południa. Pierwsze dynie jakie pojawiają się na straganach zaczynają coraz częściej nawiedzać moją kuchnie, tym razem nadają smak kaszy jaglanej, a figi....no cóż kto ich nie lubi, są po prostu genialne, a upieczone z lekko wyczuwalnym akcentem pomarańczy cudownie orzeźwiają całe danie. Zdjęcie - Dyniowa jaglanka z pieczonymi figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: 2 porcje
Czas przygotowania: 40 min
150 g dyni Hokkaido (ok 1 szklanki)
1,5 szklanki mleka (do wyboru roślinne lub krowie)
1 kapsułka kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
laska cynamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego
szczypta soli
2-3 łyżek miodu
1 szklanka kaszy jaglanej
4 figi
ok 2 łyżek wody pomarańczowej (opcjonalnie)*
*można zastąpić startą skórką z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie: 1. Dynię kroimy w równą kostkę, jeśli używamy dyni Hokkaido nie obieramy jej 2. Dynię zalewamy dowolnym mlekiem, dodajemy przyprawy i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości, ok 20 min 3. Figi przekrawamy na ćwiartki, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, figi układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy wodą pomarańczową lub dodajemy startą skórkę pomarańczową i pieczemy ok 20 min 4. Kiedy dynia zmięknie, wsuwamy laskę cynamonu, kardamon i miksujemy dynię razem z mlekiem 5. Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy ją do zmiksowanej dyni, gotujemy do miękkości ok 15 minut, mieszamy od czasu do czasu żeby kasza nie przywarła, jeśli kasza wchłonęła cały płyn, a wciąż jest twarda dolewamy jeszcze odrobinę mleka 6. Ugotowaną kaszę doprawiamy do smaku miodem, podajemy na ciepło z pieczonymi figami i ewentualnie naturalnym jogurtem Zdjęcie - Dyniowa jaglanka z pieczonymi figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowa jaglanka z pieczonymi figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowa jaglanka z pieczonymi figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowa jaglanka z pieczonymi figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowa jaglanka z pieczonymi figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowa jaglanka z pieczonymi figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Dyniowa jaglanka z pieczonymi figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów