Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi gruszkami i olejem z lnianki

Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi gruszkami i olejem z lnianki

Zdjęcie - Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi gruszkami i olejem z lnianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi gruszkami to wyjątkowe danie, które łączy w sobie słodycz dyni i gruszek z aromatycznymi przyprawami, tworząc idealne śniadanie lub deser. Kluczowym akcentem jest olej Kujawski tłoczony na zimno z lnianki, który dodaje jaglance nie tylko wyjątkowego, delikatnego smaku, ale także zdrowotnych korzyści.

Wzbogacenie owsianki orzechami włoskimi nadaje chrupiący element, który idealnie kontrastuje z gładką teksturą kaszy. To połączenie smaków i tekstur sprawia, że danie jest zarówno odżywcze, jak i wyjątkowo smaczne.

Składniki na dyniową jaglankę z karmelizowanymi gruszkami i olejem z lnianki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka (250 ml) mleka lub napoju roślinnego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • po ½ łyżeczki imbiru, kurkumy i kardamonu
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 mała gruszka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • garść orzechów włoskich
  • do wykończenia olej Kujawski tłoczony na zimno Lnianka

Przygotowanie dyniowej jaglanki z karmelizowanymi gruszkami i olejem z lnianki:

Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i poczujemy delikatnie orzechowy zapach. Przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, aż wchłonie cały płyn.

Do ugotowanej kaszy dodajemy przyprawy, puree z dyni oraz orzechowe masło i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Gruszkę kroimy w plasterki i przekładamy na nagrzaną, natłuszczoną patelnię. Posypujemy cukrem, dodajemy rozmaryn i podgrzewamy parę minut, aż cukier się rozpuści, a owoce będą miękkie. Przekładamy jaglankę do miski, dodajemy gruszki, orzechy włoskie i na koniec polewamy olejem Kujawskim z lnianki tłoczonej na zimno.

 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: średnio tudne

Kategorie przepisów