Duszona wieprzowina z młodą kapustą
Młoda kapusta z mięskiem- to brzmi pysznie, prawda? Gdy zaczęłam kroić kapustę i trzeć marchewkę przyszło mi do głowy, że to będzie podobne do bigosu. Jednak są tu dwa składniki, które wyróżniają je i czynią bardzo smaczna potrawą. Jest to ocet i kminek. Dzięki nim danie staje się wyraźne i smakowite.
Źródło + moje zmiany
Składniki:
- 4 kotlety wieprzowe
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 duża posiekana cebula
- 1 mała kapusta
- 1 duża marchew
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3/4 szklanki octu winnego
- 1 łyżeczka kminku
Rozgrzać olej, wrzucić pokrojone w kostkę mięso, przesmażyć. Dodać cebulę i czosnek następnie marchewkę i kapustę. Chwilę przesmażyć. Wlać ocet i i szklankę wody. Dodać kminek. Wymieszać i gotować aż wszystko będzie miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)