Duszona wątróbka drobiowa z pieczarkami, jabłkiem i imbirem
Składniki
- 600 g wątróbki drobiowej
- 80 g świeżych pieczarek
- 80 g świeżego ogórka
- 80 g czerwonej cebuli
- 60 g jabłka
- 20 g imbiru
- ¼ szklanki białego wina
- 60 g marynaty Kujawski słodka papryka - przepis tutaj
- 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki masła
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 limonka
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Przygotowanie
Wątróbkę drobiową oczyścić z błon oraz przerostów, umyć i wrzucić do gotującej się wody doprawionej solą. Parzyć przez 3 min. od ponownego zagotowania. Wylać wodę, wątróbkę zahartować zimną wodą i pozostawić na sicie, by dobrze obciekła.
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ogórka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić wzdłuż i usunąć nasiona. Pokroić pod skosem w paski o grubości 5 mm. Jabłko umyć, przeciąć na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie plastry 5 mm.
Usmażyć cebulę, dodać pieczarki, ogórka, i jabłko. Chwilę przesmażyć i ściągnąć z patelni.
Przygotować marynatę Kujawski słodka papryka wg tego przepisu.
Wątróbkę usmażyć na rozgrzanym oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia, dodać wcześniej usmażone produkty, podlać winem wymieszanym z marynatą Kujawski słodka papryka i zagotować. Dodać starty imbir oraz skórkę z limonki.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i zaciągnąć wątróbkę. Po zagotowaniu dodać schłodzone masło i doprawić do smaku solą i pieprzem.