Duszona wątróbka drobiowa z pieczarkami, jabłkiem i imbirem

Duszona wątróbka drobiowa z pieczarkami, jabłkiem i imbirem

  Zdjęcie - Duszona wątróbka drobiowa z pieczarkami, jabłkiem i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Zdjęcie - Duszona wątróbka drobiowa z pieczarkami, jabłkiem i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Zdjęcie - Duszona wątróbka drobiowa z pieczarkami, jabłkiem i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Duszona wątróbka drobiowa z pieczarkami, jabłkiem i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszona wątróbka drobiowa z pieczarkami, jabłkiem i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszona wątróbka drobiowa z pieczarkami, jabłkiem i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Składniki

  • 600 g wątróbki drobiowej
  • 80 g świeżych pieczarek
  • 80 g świeżego ogórka
  • 80 g czerwonej cebuli
  • 60 g jabłka
  • 20 g imbiru
  • ¼ szklanki białego wina
  • 60 g marynaty Kujawski słodka papryka - przepis tutaj
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 limonka
  • sól, pieprz, cukier - do smaku

Przygotowanie

Wątróbkę drobiową oczyścić z błon oraz przerostów, umyć i wrzucić do gotującej się wody doprawionej solą. Parzyć przez 3 min. od ponownego zagotowania. Wylać wodę, wątróbkę zahartować zimną wodą i pozostawić na sicie, by dobrze obciekła.

 

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ogórka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić wzdłuż i usunąć nasiona. Pokroić pod skosem w paski o grubości 5 mm. Jabłko umyć, przeciąć na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie plastry 5 mm.

 

Usmażyć cebulę, dodać pieczarki, ogórka, i jabłko. Chwilę przesmażyć i ściągnąć z patelni.

Przygotować marynatę Kujawski słodka papryka wg tego przepisu.

Wątróbkę usmażyć na rozgrzanym oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia, dodać wcześniej usmażone produkty, podlać winem wymieszanym z marynatą Kujawski słodka papryka i zagotować. Dodać starty imbir oraz skórkę z limonki.

 

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i zaciągnąć wątróbkę. Po zagotowaniu dodać schłodzone masło i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kategorie przepisów