Gulasz z szynki duszonej w sosie cebulowym z paprykowymi talarkami

Gulasz z szynki duszonej w sosie cebulowym z paprykowymi talarkami
Zdjęcie - Gulasz z szynki duszonej w sosie cebulowym z paprykowymi talarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (gulasz) :

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3 duże cebula
  • 1 marchewka
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju Kujawski Pierwsze zbiory
  • 2 łyżki sosu️ sojowego
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • szczypta chilli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie (gulasz):

Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy bardzo drobno.

W garnku rozgrzewamy olej kujawski i obsmażamy mięso, aż się zrumieni.

Dodajemy cebulę, smażymy aż zacznie się rumienić. Wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki i przyprawy. Wlewamy bulion, dusimy godzinę na małym ogniu.

Mąkę mieszamy z sosem sojowym, wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy. Gulasz dusimy do czasu, aż mięso będzie miękkie.

Składniki (talarki) :

  • 500 g ziemniaków
  • 4 łyżki oleju Kujawski Pierwsze zbiory
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól

Przygotowanie (talarki):

Obrane i umyte ziemniaki kroimy na plasterki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy papryką i skrapiamy olejem Kujawskim Pierwsze Zbiory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu ziemniaki opruszamy solą.

Gulasz podajemy z talarkami i ogórkiem. Wszystko oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem i chilli.

Kategorie przepisów