burczymiwbrzuchu, burczymiwbrzuchu
http://burczymiwbrzuchu.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/wielkanocna-zupa-ze-swiezego-szpinaku-i-imbiru

Wielkanocna zupa ze świeżego szpinaku i imbiru

Zdjęcie - Wielkanocna zupa ze świeżego szpinaku i imbiru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





































Ostatnio na burczymiwbrzuchu zrobiło się zielono i wiosennie. Pozostając przy tym klimacie chciałam Wam pokazać kolejną propozycję. Myślę, że u większości z Was na świątecznym stole pojawi się żurek lub biały barszcz (tak jak i u mnie co roku). Jeśli macie jakiś wpływ na dobór wielkanocnego menu i ochotę na coś nowego proponuję zupę ze świeżego szpinaku. Przypomina trochę zupę szczawiową, myślę jednak, że szpinak jest bardziej uniwersalny i taka zupa zasmakuje większej ilości osób. Pierwszą miseczkę kremu zjadłam z chlebkiem naan i kiełkami, ale kolejną wypróbowałam z jajkiem na twardo (inspirując się szczawiową i żurkiem) i muszę przyznać, że to świetna kompozycja smaków! Dla tych, którzy w święta wolą pozostać przy tradycyjnym żurku, a lubią szpinak zachęcam do spróbowania zupy ze szpinaku po prostu na obiad :)

Ps. U mnie przygotowania do Wielkanocy trwają nie tylko w kuchni (widoczne na zdjęciu poniżej)

Zdjęcie - Wielkanocna zupa ze świeżego szpinaku i imbiru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zupa krem ze szpinaku i imbiru
  • 300 g świeżych liści szpinaki
  • mały ziemniak
  • 1,5 l bulionu z kurczaka/warzywnego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • kiełki lucerny

  1. Szpinak myjemy i usuwamy twarde łodygi liści. W woku rozgrzewamy olej arachidowy, wrzucamy posiekaną w piórka cebulę, plastry czosnku i posiekany imbir, przyprawiamy pieprzem i smażymy przez 4 minuty. Wrzucamy liście szpinaku i dusimy kilka minut, aż zwiędną.
  2. Dolewamy bulionu i dodajemy obrany i pokrojony w kostkę ziemniak. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, świeżym pieprzem i ostrą papryką.
  3. Miksujemy zupę blenderem na miarę gładką masę i chwilę podgrzewamy. Zupę podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i kiełkami lucerny. Wskazanymi dodatkami jest także jajko na twardo lub chlebek naan.
Tosia