Wafel z kajmakiem i masłem orzechowym

Wafel z kajmakiem i masłem orzechowym

Zdjęcie - Wafel z kajmakiem i masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) No i mamy znowu piątek. Słodki jak zwykle. Tym razem wafel z kajmakiem, gorzką czekoladą i masłem orzechowym. Widziałam takiego wafle gdzieś w internecie, ale przepis mi uciekł, więc zrobiłam po swojemu i wyszło super. Wafel nie jest za słodki, ale fajnie smakuje. Gorzką czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i dodałam kajmak. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 400 g masy kajmakowej
  • masło orzechowe
  • 6 łyżek mleka 2 %
  • opakowanie wafli


1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, do której dodajemy mleko. Jak się rozpuści, to do gorącej dodajemy kajmak i mieszamy, żeby masa zrobiła nam się w miarę gładka (w masie mogą zostać grudki kajmaku, ale rozetrze on się nam ładnie na waflu). Masę trochę studzimy.
2. Teraz zaczynamy przekładać wafle i tak u mnie najpierw pierwszy posmarowany masłem orzechowym, kolejny masą kajmakową z gorzką czekoladą i tak naprzemiennie. Na końcu wafel ja zawsze zawijam w opakowanie w którym był, przykładam czymś ciężkim i zostawiam na noc. Smacznego :-)

Zdjęcie - Wafel z kajmakiem i masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wafel z kajmakiem i masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wafel z kajmakiem i masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów