Siemieniotka z ziołowymi grzankami

Siemieniotka z ziołowymi grzankami
Zdjęcie - Siemieniotka z ziołowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Siemieniotka z ziołowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Siemieniotka z ziołowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Siemieniotka z ziołowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Siemieniotka z ziołowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 ml mleka
  • 500 ml wody
  • 250 g łuskanych ziaren konopnych
  • 80 ml oleju Kujawski lnianego, tłoczonego na zimno
  • 30 g cebuli
  • 25 g kaszy manny
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 krótka pszenna bagietka
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1 łyżce posiekanego tymianku i rozmarynu
  • sól i cukier do smaku
Przygotowanie

Konopie zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, cebulę przekrojoną na pół, liście laurowe i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie usuwamy cebulę oraz przyprawy i miksujemy zupę.

Dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 2-3 minuty, aż zupa zgęstnieje.

Doprawiamy do smaku solą i cukrem.

Bagietkę rwiemy na małe kawałki i posypujemy posiekanymi ziołami i czosnkiem. Pieczemy pod rozgrzanym grillem 3-4 minuty lub do zarumienienia się grzanek. Wyjmujemy i jeszcze ciepłe grzanki skrapiamy olejem lnianym.

Zupę przelewamy do talerzy i podajemy z grzankami.






Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut 

Kategorie przepisów