napiecyku, napiecyku
https://napiecyku.pl/
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/sernik-gotowany-na-biszkopcie

Sernik gotowany na biszkopcie

Głównym bohaterem mojego świątecznego ciasta, jest delikatna masa serowa, połączona z pianą z jajek i budyniem. Masa jest przełożona ciemnym biszkoptem, nasączonym mocną herbatą z rumem. Żeby ułatwić sobie zadanie, ciasto biszkoptowe można oczywiście, przygotować dzień wcześniej.

Ciasto bardzo efektowne, idealne na rodzinne spotkania, na święta i na czas karnawału 🙂 Bardzo polecam 🙂

Zdjęcie - Sernik gotowany na biszkopcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na biszkopty

( składniki x 2, potrzebne będą dwa biszkopty )

  • 4 jaja ( osobno żółtka i białka )
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Białka ubij z solą, na gęstą pianę. Stopniowo dodawaj cukier i nadal ubijaj. Stopniowo dodaj roztrzepane żółtka i ponownie ubijaj na gęstą i lśniącą pianę. Dodaj mąki przesiane z kakao i delikatnie połącz składniki.

Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej i wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 -25 minut. Odstaw do wystudzenia.

W taki sam sposób, przygotuj drugi biszkopt.

Zdjęcie - Sernik gotowany na biszkopcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na masę serową
  • 180 g masła
  • 1 kg. sera białego z wiaderka
  • 230 g cukru
  • 150 ml. mleka
  • 3 jaja
  • 2 budynie waniliowe w proszku

Dodatkowo – 50 g gorzkiej czekolady ( opcjonalnie )

Nasączenie – szklanka mocnej herbaty + kieliszek rumu lub szklanka mocnej kawy ( bez fusów )

Masło rozpuść w większym garnku.

Jaja ubij z cukrem, na gęstą i puszystą pianę. Stopniowo dodawaj ser i nadaj mieszaj do połączenia. Masę serową, przełóż do garnka z masłem. Całość gotuj na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu, do czasu.

W mleku rozpuść budynie. Budyniową mieszankę, dodaj do masy serowej. Nadal gotuj, energicznie mieszając masę rózgą kuchenną. Składniki powinny dokładnie się połączyć, a masa powinna delikatnie zgęstnieć. Gotową masę, odłóż do przestudzenia.

Z biszkoptów, zetrzyj i pokrusz górną warstwę ( górna warstwa odchodzi bardzo łatwo ).

Biszkopty nasącz herbatą z rumem ( szklanka mocnej herbaty + kieliszek rumu ) lub mocną kawą. Następnie biszkopty, przełóż masą serową. Na wierzchu wysyp okruchy i startą czekoladę ( jeżeli używasz ).

Gotowe ciasto, ostaw w chłodne miejsce. Najlepiej na całą noc 🙂

Udanych wypieków 🙂

Zdjęcie - Sernik gotowany na biszkopcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis z blogu Nastoletnie Wypiekanie